Valga Gümnaasium

Molekulaargastronoomia ja segadusttekitavad maitsed

Projekti raames pakume haridusasutustele üle Eesti erinevaid gastrofüüsika töötubasid: molekulaargastronoomia ja maitse/lõhna töötubasid. Töötubade läbiviijad on Valga Gümnaasiumi 11.-12. klassi õpilased. Projekti eesmärgiks on kasvatada noortes huvi teaduse ja tehnoloogia vastu läbi innovaatiliste lahenduste ja eksperimenteerimise kaudu. Samuti on projekti eesmärgiks lõimida teadust igapäevaelus kogetuga. Töötubades tutvuvad õpilased/osalejad läbi oma kogemuse eriliste maitsete, lõhnade ning maitse- ja lõhnaaistingute kujunemise teadusliku taustaga ja praktilise poolega. Molekulaargastronoomia laboris saab iga osaleja toiduvalmistamisel tunda ennast eksperimenteerijana ja loojana. Miks mitte õppida läbi katsetuste, et maitsemeel sõltub suures osas lõhnameelest. Kui nina alla panna küüslauk, või kala ja ei näe mida suhu pista siis maasikas pole enam väga maitsev. Või on? Tegu on uudse ja hariva ning lõbusa lähenemisega toidu ja teaduse valdkonnas.