Slovakid katsetasid looduslikke hambavalgendajaid

Prešovi linnast pärit slovakid Lukáš Marcin ja Adriána Pazdičová lõpetavad gümnaasiumi järgmisel kevadel, kuid tänu tehtud uurimistööle on nad kindlad nendes erialades, mis nende jaoks õiged on. Marcinile on see meditsiiniteadus, Pazdičovále stomatoloogia ja suuhügieen.

„Minu jaoks oli uurimistöö kogemus väga silmiavav. Mind valdas suur äratundmine, sest sain selle teema kohta õppides aru, et just sellega soovingi tegeleda,“ rääkis Pazdičová.

Oma bioloogia valdkonna projektis analüüsisid noored erinevate ainete valgendamisomadusi, et pakkuda looduslikke alternatiive hammaste valgendamiseks.

 

slova
Foto: Euroopa Komisjon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mis värvib, mis võtab värvi ära

Sellise teemani jõudsid slovakid seoses sellega, et Pazdičová nõbu armastab väga limonaadi juua, aga ükski poest saadav valgendav hambapasta talle ei mõjunud. „Hakkasime internetist uurima, millised oleksid efektiivsemad, aga samas odavamad ja looduslikumad alternatiivid,“ rääkis neiu.

Marcin lisas, et üks uurimistöö põnevamaid, aga ka keerulisemaid osi oli värvitustamistoime ehk värvituks tegemise mehhanismi tundmaõppimine. Nad uurisid musta tee, kohvi, punase veini ja Coca-Cola värvimistoimet ning looduslike õlide ja sorbentide värvitustamistoimet.

Tulemustest selgus, et enim värvivad Coca-Cola ja punane vein ning kõige tõhusamaks valgendajaks osutus aktiivsüsi, millel on 182% paremad valgendamisomadused kui Colgate’i valgendaval hambapastal.

„Pärast ainete värvimisomaduste statistilist kindlakstegemist koostasime valgendavaid segusid, mis koosnesid kõige tõhusamate õlide ja sorbentide kombinatsioonidest. Kõik meie toodetud valgendavad massid olid tõhusamad kui tavaline valgendav hambapasta. Parimal valgendaval massil olid lausa 188% paremad valgendamistulemused kui valgendaval hambapastal,“ selgitas Marcin.

Imeliselt uskumatu teadus

Oma uurimistööd tegid slovakid aasta aega – kõigepealt kogusid arstide käest hambaid, siis värvisid neid erinevates jookides ja valgendasid erinevate vahenditega ning lõpuks valmistasid võimalikke valgendavaid masse.

„Sellised looduslikud massid võiksid küll inimeste kasutusse jõuda, sest koostisosad on looduslikud ja odavad. See on ju hea nii meile kui maailmale,“ ütles  Pazdičová.

Nii Marcin kui Pazdičová kinnitasid, et teadus on imetlusväärne ja neile väga meeldib inimeste heaks uut infot otsida. Ka noorte teadlaste konkurss jättis neile sügava mulje ning nad arvasid, et saadud kontaktid tulevad tulevikus kindlasti kasuks.

Marii Kangur